“Bilgisayar alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip edebilen, bilişim etiği ilkelerine hakim, analitik ve eleştirel düşünebilen, yazılımsal ve donanımsal sorunlarla baş edebilen ve temel programlama becerilerini edinmiş Bilgisayar Teknolojileri mezunları yetiştirmektir.”
“Giresun Üniversitesi’nin bilgisayar alanında ulusal ve uluslararası eğitim kurumları arasında saygın bir yere ulaşmasına katkı sağlayan alanında öncü bir bölüm olmaktır.”
Bilgisayar Teknolojileri; öğrencilere endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bilgisayar ve bilgisayarla ilgili mesleklere giriş için gerekli bilgi ve becerileri sağlayan bir bölümdür. Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri bölümü; karma uzmanlık alanlarına sahip akademik kadrosu ile diğer bölümlerden farklı olarak spesifik kariyer alanlarına uygun ön lisans seviyesinde eğitim verebilecek yetkinliktedir. Kişilerarası iletişim becerilerini geliştirmeyi temel bilgi teknolojileri, programlama temelleri ve web geliştirme temelleriyle birleştiren Bilgisayar Teknolojileri alanında iki (2) farklı ön lisans derecesi sunar:
Bilgisayar Programcılığı
Web Tasarımı ve Kodlama
Bölümümüz öğrencilerin endüstri tabanlı içeriği kullanabilecekleri, sertifika kazanabilecekleri, en son teknolojileri kullanarak endüstri düzeyinde uygulamalı alıştırmalarla çalışabilecekleri, nitelikli akademik kadromuz ve endüstri uygulayıcıları tarafından mentorluk alabilecekleri rol tabanlı öğrenmeyi kapsamaktadır. Bölümümüz; bilgisayar programlama, bilgi sistemlerinin yönetimi, işletim sistemleri ve veri tabanı sistemleri teorisi ve pratiğinde bir arka plan geliştirir. Programlamanın temelleri ve temel hesaplama konularına ek olarak veri yapıları, ağ kavramları, bilgisayar organizasyonu, veri tabanı yönetim sistemleri ve sistem analizi ve tasarımı ile ilgili konuları da etraflıca içermektedir. Bölümümüzün öğrencileri ilgi alanlarına ve hedeflerine göre çeşitli disiplinlerden seçmeli dersler alma imkanına da sahiptir. Seçmeli dersler, bilgisayardaki ileri düzey konulara ek olarak bilgisayar ile sanat, felsefe ve matematik gibi diğer disiplinler arasındaki bağlantıları araştırır.
Öğrenciler, problem çözme ve iletişim becerilerini geliştirirken, oldukça büyük veri sistemlerinden küçük giyilebilir cihazlara kadar bilgisayarların nasıl çalıştığını öğrenirler. Akademik kadromuz ve öğrenciler için dinamik bir deneyim olan Bilgisayar Teknolojileri programı, öğrencilerin yeni ağ oluşturma ve sanal sunucu teknolojileri üzerinde çalışmaktan bilgi teknolojisini daha erişilebilir hale getirmeye kadar hem sınıf içinde hem de sınıf dışında gerçek dünya sorunlarını çözmek için teoriyi ve uygulamayı aktif olarak öğrenmelerine olanak tanır. Dersler, öğrencilerin ders kavramlarını öğrenirken gözlemleme ve uygulama imkanına sahip oldukları laboratuvar ortamlarında yapılır. Öğrenciler çalışmalarının çoğunluğunu bağımsız olarak yaparken, program boyunca grup bazlı projelerle takım çalışması becerilerini geliştirme fırsatları da bulmaktadır. Program süresi içerisinde yer alan stajları çerçevesinde endüstriye dayalı projelerde görev alarak profesyonel bir ortamda çalışmaya maruz bırakılırlar.
Bilgisayar Teknolojileri bölümümüzde yer alan Bilgisayar Programcılığı ve Web Tasarımı ve Kodlama programlarına ilişkin ders planlarını ve ders içeriklerini incelemek için Giresun Üniversitesi Ders Kataloğu / AKTS Bilgi Paketi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Bilgisayar Teknolojileri alanında yeterlilik gösterebilmek için öğrencinin %50 veya daha yüksek bir oranda başarılı olması gerekir. Bu kriter karşılanmadığında, öğrencilerimize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla müfredatı ve öğretimi iyileştirmek için akademik literatür rehberliğinde harekete geçilmektedir. Bu girişimimiz, öğretme ve öğrenmeyi değerlendirmemize yardımcı olmakta ve ayrıca programlarımızı karşılaştırmamıza olanak tanımaktadır. Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulu, öğrenci memnuniyetine son derece önem vermektedir. Öğrencilerimizden, derslerinin ve programlarının sonunda deneyimleri hakkında fikir sahibi olabilmemiz adına bir anket doldurmaları istenir. Yönetimimiz ve akademik kadromuz kontrolünde; anket sonuçlarını gösteren ve programa göre filtrelenebilen etkileşimli bir kontrol paneli mevcuttur.
Meslek Yüksekokulumuz tarafından bölümümüze tahsis edilmiş 2 laboratuvarımız bulunmaktadır. Bu laboratuvarların her birinde 21 adet bilgisayar, 1 adet hoparlör, 1 adet projeksiyon cihazı ve 1 adet beyaz tahta mevcuttur. Dersliklerimizin kapasitesi sınıf mevcutlarımıza uygun olarak 28-32 arasında değişmektedir. İhtiyaç olması durumunda üniversitemiz bünyesindeki diğer meslek yüksekokullarının ve fakültelerin derslikleri ve amfileri de kullanımımıza açıktır.
- Etkili bir şekilde iletişim kurmayı ve işbirliği yapmayı öğreneceksin.
- Donanımsal ve yazılımsal sorunların tespiti ve çözümüne yönelik fikir sahibi olacaksın.
- Yapay zeka, akıllı sistemler ve veriyi anlamlı bilgiye dönüştürebilecek algoritmalar hakkında bilgi sahibi olacaksın.
- Bilgisayar kodlarını anlayabileceksin ve kodlama becerisi kazanacaksın.
- Uygun donanım ve yazılım teknolojilerini kullanarak temel bir bilgisayar sistemi oluşturabilmeyi öğreneceksin.
- Temel yazılım uygulamalarını kullanmayı ve web geliştirmeye yönelik teknikleri öğreneceksin.
- Teknoloji kullanma yeteneğini geliştirebilmek adına çeşitli projelerde görev alarak takım halinde çalışma becerisi kazanacaksın.
- Bilişim etiği ilkelerine hakim olacaksın.
Bilgisayar Teknolojileri programlarından herhangi birini başarıyla tamamlayan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üzerinden akademik geleceklerini dizayn edebilme imkanına sahiptir. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarından bazıları Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Fizik, Endüstri Mühendisliği, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri olarak listelenebilir.
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için eğitim ve öğretimlerinin üçüncü veya dördüncü yarıyıllarının birini kapsayacak şekilde stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında tamamlamaları gereken stajın, Giresun veya genellikle diğer büyük şehirlerde faaliyet göstermekte olan bilgisayar şirketleri ile diğer teknoloji şirketlerinde veya teknokentlerde gerçekleştirilmesi şarttır. Öğrencilerin Bilgisayar Teknolojileri bölümünde elde ettikleri teorik bilgileri staj yapacağı şirketlerde pratiğe dökmesi, öğrenci ile şirket arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi ve mezuniyet sonrası istihdam sağlanmasının kolaylaştırılması planlanmaktadır.
Bilgisayar Teknolojileri bölümü programlarından herhangi biri için öğrencinin kayıt olduğu programdaki tüm derslerini başarmış olması ve FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekmektedir. Bilgisayar Teknolojileri bölümü programlarından mezuniyet için öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 1,80 olması bir ön koşuldur.
Bilgisayar Programcılığı programını başarı ile tamamlayan mezunlar Bilgisayar Programcısı, Mobil Uygulama Geliştiricisi, Sistem Analisti, Ağ Destek Teknisyeni, Bilgisayar Teknisyeni ve Yazılım Test Uzmanı olarak çalışabilirler. Web Tasarımı ve Kodlama programını başarı ile tamamlayan mezunlar ise Web Tasarım Uzmanı, Web Analisti, Web İçerik Yöneticisi, Görsel Web Tasarımcısı ve Arayüz Geliştiricisi olarak çalışabilirler.
Her ders döneminde, ara sınav ve dönem sonu sınavı olmak üzere iki sınav yapılır. Ara sınav; yazılı sınav, ödev, proje veya laboratuvar deneylerinin belli oranda değerlendirilmesiyle elde edilen dönem içi çalışmaları kapsamaktadır. Ders dönemi bitiminde öğrenci dönem sonu sınavına girer. Sınav notları 100 puan üzerinden hesaplanır. Öğrencinin bir dersten aldığı not; ara sınav notunun %40’ı ve dönem sonu sınav notunun %60’ının toplamı ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı olması için ortalamasının 100 üzerinden 50 ve üzeri bir puan olması gerekmektedir. Dönem sonu sınavından 100 üzerinden 50 puan almak şart olmakla birlikte 50'nin altında bir puan alan öğrenci ortalamasına bakılmaksızın bütünleme sınavına kalır. Dönem sonu sınavından başarısız olan veya ortalaması geçer not olmayan öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı dönem sonu sınavının eş değeridir.
Bilgisayar Teknolojileri bölümünde yer alan herhangi bir programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, Giresun Üniversitesi’nin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için Giresun Üniversitesi’ne başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.