Tarihçe

Arsası Hadiye YÜZBAŞIOĞLU ve Rıfat YÜZBAŞIOĞLU tarafından bağışlanan Yüksekokulumuz binası Tirebolu’lu iş insanlarından Mehmet BAYRAK tarafından yaptırılmıştır.25/02/1994 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında alınan kararla KTÜ.Tirebolu Meslek Yüksekokulu adıyla açılmıştır. 02/05/1994 tarihli kararla da 1994-1995 eğitim-öğretim yılı itibariyle İşletmecilik ve Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları adlarıyla 2 program açılarak 25’er öğrenci ile eğitime başlamıştır. Yüksekokulumuz 2006 yılında kurulan Giresun Üniversitesine bağlanmış ve binayı yaptıran hayırsever iş insanı Mehmet BAYRAK’ın adı verilerek Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulu olmuştur. Yüksekokulumuz ,  2006 yılında kurulan Giresun Üniversitesinin bir birimi olduktan sonra;
*  2008-2009 eğitim-öğretim yılından itibaren teknik programlar açılmaya başlamış buna bağlı olarak “Su Ürünleri”, “El Sanatları” ve “Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama” programları açılarak öğrenci alımıyla filen eğitim ve öğretime başlamıştır.
* 2007-2008 öğretim yılında Yüksekokulumuzda bulunan tüm programlara ikinci öğretim  açılarak eğitim öğretime başlanılmıştır.
* 2012-2013 öğretim döneminde Maliye (Il Öğretim) ve 2015-2016 öğretim döneminde de Elektrik Üretim. İletim ve Dağıtım Programları öğrenci almaya başlamıştır.
Yüksekokulumuzun kuruluşundan bu güne kadar açılan programlar ile eğitim öğretime başlanan dönemler aşağıdaki tabloda verilmiştir.Ayrıca  Yüksekokulumuza bağlı olarak 2015-2016 eğitim-öğretim yılında   Doğankent Veysi Akın Koloğlu ek hizmet binası açılmış olu 2 programla eğitime devam etmektedir.

Eğitim Öğretim Verilen Bölüm Adı Eğitim Öğretim Verilen Program Adı Öğrenci Alınarak Eğitim Öğretim Verilmeye Başlanılan Dönem
Muhasebe ve Vergi Bölümü Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı 1994-1995
Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Bankacılık ve Sigortacılık Programı 2001-2002
Maliye Programı 2012-2013
Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü Turizm ve Seyahat İşletmeciliği Programı 2006-2007
El Sanatları Bölümü Geleneksel El Sanatları Programı 2008-2009  (Öğrenci alımı durdurulmuştur)
  2016-2017 (Henüz öğrenci alınmamıştır.)
Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar  Programcılığı Programı 2008-2009
Yönetim ve Organizasyon Bölümü Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı 2019-2020
Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Posta Hizmetleri Programı 2019-2020
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı 2017-2018 (Henüz öğrenci alınmamıştır.)
Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Üretim, İletim ve Dağıtım Programı 2015-2016 (Doğankent ilçesindeki ek binada eğitim verilmektedir.)
Alternatif Enerji Kaynakları Programı 2019-2020 (Doğankent ilçesindeki ek binada eğitim verilmektedir.)
Mimarlık ve Şehir Planlama  Bölümü Tapu ve Kadastro Programı 2017-2018 (Henüz öğrenci almamıştır.)

Mehmet BAYRAK kimdir?

Tirebolu’nun hayırseverlerinden, eğitim gönüllüsü olarak örnek ismi olan Mehmet Bayrak, 18 Aralık 1931’de Tirebolu’da Cintaşı mahallesinde dünyaya geldi. Babası Kasabazade İhsan Bayrak, annesi Temel Kozluca’nın kızı Seniye (Kozluca) Bayrak’tır.

Bayrak, eğitimine Tirebolu’da başladı ve Tirebolu Sakarya ilkokulunu 1942 yılında bitirdi. Tirebolu’da deri işiyle uğraşan babası Emin Bayrak’ın yanında iş hayatına atıldı.

1960 yılında Tirebolu’dan İstanbul’a gelerek baba mesleğini o dönemde der ticaretinin merkezi olan Kazlıçeşme’de devam ettirdi. Kısa sürede işindeki başarısı nedeniyle tesislerini oluşturarak Çorlu’ya taşıdı ve Berk Deri Sanayiini kurdu.

İş hayatındaki başarılarını devam ettirirken, memleketi Tirebolu’yu da unutmadı. Mehmet Bayrak Tirebolu’ya katkıda bulunmak adına yakaladığı bir fırsatı değerlendirdi. İşadamı Bayrak, Halil Yüzbaşıoğlu ve kardeşleri tarafından bağışlanan arsa üzerine Meslek Yüksek Okulu yapmak üzere kolları sıvadı.

Meslek Yüksek Okulu’nun ana ve ek binaları yapan Mehmet Bayrak, 1994-1995 eğitim-öğretim yılında açılan meslek yüksekokulunu KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Tirebolu Meslek Yüksek Okulu olarak bağışladı. Bugün de hizmete devam eden Tirebolu Meslek Yüksek Okulu, Giresun Üniversitesi’nin kurulmasının ardından, Giresun Üniversitesi Tirebolu Meslek Yüksek Okulu olarak eğitim hizmetini devam ettirmektedir.

Bayrak’ın yaptığı bu çalışmalar örnek oluştururken, o zaman meslek yüksekokulunun bağışladığı Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) ödül aldı.

İş hayatındaki başarısı ile de dikkat çeken Mehmet Bayrak, Çorlu Vergi Dairesi’nden, ayrıca Giresun’un köklü dergisi olan Giresun Dergisi’nden yılın başarılı işadamı ödüllerini kazandı.

Mehmet Bayrak 1958 yılında hayatını Safiye (Karahasanoğlu) Bayrak ile birleştirdi. Bayrak’ın bu evliliğinden Mücella (1959) ve Ahmet (21 Aralık 1960) adında iki çocuğu bulunmaktadır.